מנהל הארכיון: יהושפט פופ
טלפון: 053-3306422
דואר אלקטרוני: yehoshafat.pop@gmail.com
פיסבוק: ארכיון ראש פנה ע"ש אברהם בלום
שעות קבלת קהל – בתיאום מראש בלבד:
ימי שני ורביעי 16:00-9:30
האתר שלנו בספריה הלאומית: ארכיון ראש פנה ע"ש אברהם בלום
יגאל אלון, נכדו של ר' אלתר שורץ, מראשוני גיא אוני, הקים בשנת 1978 את העמותה לשחזור מושבת הראשונים, מתוך מטרה לשמר את המורשת של ראשוני המושבה, אם מושבות הגליל. העמותה מנהלת את הבתים והפעילות ברחוב העתיק של המושבה, בהם גם את בית הפקידות בו ממוקם הארכיון ההסטורי של המושבה.
להלן דבריו מכנס ההקמה של העמותה:
ארכיון ראש פנה נוסד ב 1987 ביוזמה ובסיוע משפחת בלום והמועצה המקומית ראש פנה. משכנו במבנה היסטורי בבית הפקידות, במתחם בתי פקידות הברון אשר ברחוב העליון במושבת הראשונים. הארכיון, הנושא את שמו של אברהם בלום ז"ל שהיה נכד למייסדי המושבה, ממומן ופועל בחסות המועצה המקומית ראש פנה ובשיתוף משפחת בלום.
מי שהגה לראשונה את הרעיון להקמת ארכיון במושבה, היה האיש היקר מנחם בן אריה ז"ל. מנחם היה אדם בעל חוש מיוחד לנשוא והיסטוריון בנשמה. בעזרת יהודה עצבה (חוקר ומתעד), יצרו השניים כרטסת תיקי רשומות על פי נושאים. בסיוע ובמימון המועצה המקומית ראש פנה, הנהלת השחזור וגורמים נוספים, נעשתה עבודת תשתית אשר שימשה בסיס להקמת הארכיון.
בנוסף לכך, הקמנו במשך השנים ספרייה בנושאי ארץ ישראל וההתישבות בה. כיום כוללת הספרייה כתבי עת וספרי עיון ומחקר בתחומי היסטוריה, גיאוגרפיה, ארכיאולוגיה, טבע ותולדות עם ישראל בכל הזמנים.
יש לציין בצער רב, שחומר ארכיוני חשוב מימיה הראשונים של המושבה, נשרף והושמד בתקופת השלטון העות'מאני וזאת מטעמים פוליטיים. לפיכך, הייתה מטרתנו הראשונה לרכז כל חומר ארכיוני המצוי בבתי משפחות או בארכיונים אחרים בנושא ראש פנה.
גרעין הארכיון הנו היסטורי והוא משמש כמרכז מקורות ותיעוד לתולדות המושבה מאז היווסדה ועד היום.
בצד עבודת המיון השוטפת של חומרים "חדשים" אנו משקיעים מאמץ רב באיתור אוספים הנמצאים ברשות יחידים, משפחות ומוסדות. זה המקום לציין את העזרה הרבה אותה קיבלנו במשך השנים מהגב' נחמה בלום, ז"ל, אשר ראתה בפעילות זו פרויקט חיים והשקיעה עבודה, זמן רב ומשאבים כספיים.
הארכיון ה"קטן" שלנו הפך אט אט לארכיון היסטורי, השואב את מעמדו ההיסטורי והמשפטי מחוק הארכיונים של גנזך המדינה ככל ארכיון אחר בארץ.
המטרה הניצבת לפנינו הינה ריבוי משתמשים, הבטחת גישה, שימור החומר, חיפוש מהיר ונוח , שיווק הארכיון, חשיפת החומר לעיון והכנת תצוגה. בשנים האחרונות גברה המודעות הציבורית לחשיבות הזיכרון והתיעוד ההיסטורי. חומר רב וחשוב ממשיך להגיע הן ממוסדות הקהילה והן מאוספים פרטיים ומשפחתיים. תלמידים, סטודנטים, חוקרים ואחרים פונים אלינו לקבלת חומרים ומידע. כולם נענים ומקבלים שרות מקצועי, חומר מידע והדרכה לפי הצורך. הארכיון שלנו הינו בעל תוכן וערך לאומי, ככזה יש לראותו וכך הוא פועל.
הארכיון מכיל חומרים מסוגים שונים. קיים תיעוד בעל פה כגון ראיונות מוקלטים ובהם זיכרונות מתולדות היישוב. כמו כן ניתן לצפות בקלטות וידיאו, המציגות שירי ראשונים ולעיין באוסף דברי דפוס וקטעי עיתונות ישנים וחדשים וכן בספרי זיכרונות. נציין שני מאמרים, אשר התפרסמו בכתבי עת שונים ואשר מחבריהם נעזרו בחומר מארכיון ראש פנה: האחד בעקבות המונומנט האבוד "אבן הייתה לראש פנה" , מאמר מאת יהודה זיו, ו"ספר המקנה", מאמרו של נקדימון רוגל.
הארכיון אוצר עבודות אקדמאיות שהוכנו ע"י סטודנטים, אשר קיבלו הנחיה וסיוע ממנהלת הארכיון, כגון: "מושבות הגליל העליון בראי בתי קברותיהן" – עבודת גמר של רז עפרון שזכתה בפרס ראשון בתחרות ארצית של מכון יד בן צבי בנושא "עם ישראל וארץ ישראל".
עבודתה של חמדה שדה : "תולדותיו של הדיבור הגלילי במושבה ראש פנה בראשית המאה העשרים", ועבודתו של אלי אשכנזי – "קול מבשר אה"ק – גיא אוני מיישוב קטן ליישוב חדש".
בנוסף לחומרים הכתובים מצויים בארכיון מוצגים מרגשים כמו שמלת כלה מתחילת המאה, תפילין, גלויות עתיקות, יומני בית הספר, מחברות ועוד ועוד.
מדי שנה מגיעים תלמידים מכל רחבי הארץ ובמקום מתקיימת פעילות חינוכית ענפה וכן תערוכות מתחלפות בנושאים שונים, כגון: בית ספר וילקומיץ', המשי, נוטרות, יובל למדינה ועוד. כמו כן נערכים ימי עיון וסדנאות, דוגמת הסדנא באתנומוסיקולוגיה, שעסקה בחקר השיר הישראלי מראשיתו ועד קום המדינה.
חוקרים מטעם אוניברסיטאות בר אילן ותל אביב והמרכז לחקר המוסיקה היהודית והפונטיקה הלאומית בירושלים נעזרו בתיעוד ובחומרים המצויים בארכיון ראש פנה למטרות עריכת המחקר בנושא.
ועדת השרים להעצמת אתרי מורשת הכירה בפרוייקט העברת הארכיון למלון שורץ ההסטורי כאתר מורשת לאומי. כחלק מפרוייקט זה ישופץ המלון, והארכיון יעבור דיגיטיזציה.
אוספי הארכיון.
לפניכם רשימה חלקית של אוספי הארכיון:
- ועד המושבה – משנת 1910
- סינדיקט הטבק – משנת 1926
- חינוך – משנת 1901
- בית המשפט העברי בשנים 1918-1940
- פיק"א בשנים : 1924-1951
- מפות – משנת 1905
- ספר המקנה – ספר האחוזה
- ארכיונים אישיים
- מדור תצלומים – משנת 1989
- ספרי פרוטוקולים – משנת 1989
- יומני בית הספר – משנת 1901
- תיעוד וסיקור מבנים ואתרים היסטוריים
- תולדות משפחות